Duurzame LED lichtmasten

In Duinvallei zijn 8 duurzame lichtmasten geplaatst naast het fietspad. Deze lichtmasten (de Soluxio) zijn gemaakt van gerecycled materiaal, werken op zonlicht en maken gebruik van energiezuinige LED-lampen. Ze zijn ook niet aangesloten op het lichtnet. Wanneer de lichtmasten niet meer nodig zijn kunnen ze verplaatst worden naar andere locaties, of de onderdelen worden verwerkt tot nieuwe producten. Hoe werken de systemen? Wat gebeurt er in de toekomst met de masten? En hoe stevig zijn deze masten? Deze en andere vragen hebben we gesteld aan Koen Haest van FlexSol Solutions B.V., het bedrijf dat de lichtmasten heeft ontwikkeld en geproduceerd.

Hoe werkt het systeem?
De cilindervormige zonnepanelen wekken de gehele dag energie op. Door de cilinder vorm is het oppervlak groter dan bij vlakke panelen en wordt meer energie opgewekt. Ook kan er geen stof of sneeuw op blijven liggen zodat de mast altijd voldoende zon vangt. Een accu binnenin de mast slaat de overdag opgewekte energie op. Wanneer de zon onder gaat springt het licht automatisch aan. Slimme elektronica in de masten kan rekening houden met de seizoenen. Het licht gaat op de juiste momenten aan en uit. Op die manier kan de lichtmast efficiënt omgaan met de duurzaam opgewekte energie en brandt het licht steeds op de juiste sterkte. Zo brandt het licht midden in de nacht bijvoorbeeld minder fel dan in de avond en ochtend, wanneer meer mensen over het pad fietsen.

Van hoe laat tot hoe laat gaan de lichtmasten aan? Hoe wordt dit geregeld?
De Soluxio lichtmast bepaalt met de speciale elektronica in de masten zelf wanneer het licht aan en uit moet. In de mast zit GPS. Daardoor weet de mast waar ter wereld deze ook staat, hoe laat het is en wanneer de zon ondergaat en weer opkomt. Omdat de lichtmast zich automatisch aanpast  aan de  seizoenen, schijnt  het licht alleen wanneer dat  nodig is.

Als het bewolkt is geweest, is het pad ‘s nachts dan wel verlicht?
Zeker! De accu die in elke mast zit slaat de energie die overdag opgewekt wordt op. De accu is groot genoeg om meerdere dagen zonder zonlicht te kunnen overbruggen. Daardoor kan het licht ook branden wanneer het even wat slechter weer is.

Zijn de LED lichtmasten net zo fel als normale lichtmasten?
LED geeft helderder licht dan de ouderwetse oranje-gele gasontladingslampen. Ook gaan LED-lampen efficiënter om met energie. Bovendien is LED-licht veel beter te richten en geeft het geen ongewenst strooilicht: het licht schijnt dus alleen daar waar het nodig is. Dit zorgt niet alleen voor een beter verlicht pad, maar voorkomt ook lichtvervuiling en verstoring van de omliggende flora en fauna.

Wat gebeurt er met de lichtmasten als de initiatieven weer vertrekken?
Het voordeel van de Soluxio mast geen kabel nodig heeft. Voor het plaatsen en weghalen is veel graven in de grond niet nodig. Wanneer de masten een nieuwe bestemming krijgen, dan kunnen ze simpelweg uit de grond gehesen worden om ergens anders weer te opnieuw te plaatsen. Deze duurzame LED-lichtmasten zijn dus veel flexibeler en uitermate geschikt voor tijdelijke toepassingen.

Wat voor materialen worden er gerecycled om de lichtmasten te maken?
De masten zijn van gerecycled aluminium gemaakt, dat keer op keer opnieuw te gebruiken is zonder kwaliteitsverlies. Als deze masten aan het einde van hun leven zijn dan kunnen er dus weer net zulke mooie nieuwe masten van gemaakt worden, of natuurlijk heel iets anders!

Zijn de lichtmasten net zo stevig als normale lichtmasten?
Het slimme aan de Soluxio is dat hij van buiten rond is en van binnen is opgebouwd uit sterke aluminium profielen. Dat maakt deze lichtmast zelfs veel steviger dan normale lichtmasten. Omdat de ronde zonnepanelen volledig in de mast geïntegreerd zijn is de Soluxio erg aerodynamisch. Dat betekent dat de maximale windbelasting veel hoger ligt dan bij masten met een groot vlak zonnepaneel. Deze lichtmast kan een flinke storm dus prima aan!

Meer info: https://soluxio.lighting/nl